Selvom verden i tiltagende grad er trådløs, spiller ledninger og kabler fortsat en stor rolle på både arbejdspladser og i private danske hjem. Vi er mange, der opbevarer vores kabler i én af hjemmets rodeskuffer, og hvis du af og til har svært ved at finde ud af, hvilke kabler, der skal bruges til hvad, er du bestemt ikke alene. Heldigvis er der hjælp at hente. Her på siden giver vi dig en lille guide til netværkskabler.

Hvad er et netværkskabel?

Som navnet antyder, er et netværkskabel et specielt form for kabel, der tillader dig at koble dine enheder på hjemmets netværk. Mange mennesker bruger netværkskabler, når de for eksempel gerne vil online med deres fjernsyn eller deres playstation.

Hvilke former for netværkskabler findes der?

Netværkskabler findes i en del af forskellige former, og de er altid inddelt i kategorier, som kan hjælpe dig med at finde det rette. Kategorierne angiver først og fremmest, hvilken båndbredde og hastighed, et givent kabel formår at transmittere. Men er du på udkig efter et nyt netværkskabel, skal du blandt andet også tage stilling til, om kablet skal være blødt eller solidt, vinklet eller ej, og hvilken længde der er ideel. Desuden skal du vurdere, om du har brug for et såkaldt ‘han’- eller et ‘hun’-stik.

Hvordan finder jeg det rette netværkskabel?

Mange kabler ligner hinanden. Men før du fylder din kurv og går til kassen, er det essentielt, at du er helt sikker på, at du har fået fat i de rette kabler.
LAN er en forkortelse for ‘Local Area Network’, og med et LAN kabel har du mulighed for at dele både filer og andre data så effektivt som muligt. LAN kabler bruges ofte af for eksempel gamere, fordi denne type kabel sikrer en stabil og vedvarende internetforbindelse. Dog er LAN kablet ikke den rette løsning for alle, og derfor bør du altid spørge din forhandler, hvis du er den mindste smule i tvivl om, hvilke netværkskabler du skal vælge til dit hjem og til dine enheder.

Hvor kan jeg købe mine netværkskabler?

I dag findes der mange danske forhandlere af netværkskabler. Typisk kan du både finde dine nye kabler i de elektronikforretninger, der ligger rundt omkring, og på de mange online sider, der specialiserer sig i kabler. Lav en hurtig online søgning for at få et overblik over dine muligheder.

Hvad koster et netværkskabel?

Prisen på et netværkskabel afhænger både af, hvilken forhandler du henvender dig hos, hvilken længe du skal bruge, og hvilken type kabel du er på et udkig efter. Dog kan du som regel godt regne med at skulle af med mellem 30 og 300 kroner for et nyt netværkskabel. Du kan med fordel vælge et kabel med en lidt højere hastighed, end du egentlig har brug for. Så er du sikker på, at du fortsat kan bruge kablet, selv hvis du på et tidspunkt skifter bredbåndspakke.