Krakow seværdigheder – Holder du af hyggelige byer, der oser af stemning, bør Krakow stå øverst på din liste over byer, du gerne skal besøge. Den lange historie gør byen til et både stemningsfuldt og spændingsmættet bekendtskab.

Krakow var Polens hovedstad frem til 1793, og det bærer byen i høj grad stadig præg af. Det store hovedtorv, Wawel slottet og den store Jomfru Maria kirke er alle vigtige tegn på byens betydning. Er du vild med historie, er det derfor oplagt for dig at besøge byen.

I Krakow er det heller ikke muligt at komme uden om, hvad der skete i og i nærheden af byen under 2. Verdenskrig. Hvis du er interesseret i den del af historien, er det derfor også en virkelig spændende by for dig at besøge. Du kan blandt andet tage på Oskar Schindler fabrikken, besøge den tidligere jødiske bydel Kazimierz og den tidligere koncentrationslejr Auschwitz.

Hovedtorvet (Rynek Glowny)

Hovedtorvet i Krakow er et af de største af sin art i Europa. Det er usædvanligt for en middelalderby at have et så stort torv, men det giver netop mulighed for et meget livligt bymiljø i dag. Det er også en vigtig grund til, at mange guidebøger anbefaler, at du skal besøge Krakow.

På pladsen er et leben med gøglere, butikker, cafeer med udendørsservering og turgrupper. Du vil derfor nemt kunne få noget tid til at gå på pladsen.

Midt på selve hovedtorvet ligger Klædehallen, hvor der tidligere blev handlet klæde, men hvor der nu er souvenirbutikker. Det er også i Klædehallen, at nedgangen til Krakows undergrundsmuseum er. Der kan komme rundt i gangene, der forbinder tidligere kældre og stueetager på middelalderhuse. Det er en af de noget mere underholdende Krakow seværdigheder, som både er sjov for voksne og børn.

Rynek Glowny krakow seværdigheder

Jomfru Maria Kirke (Kościół Mariacki)

Jomfru Maria kirken ligger ved hovedtorvet i Krakow. Mindst en gang under dit besøg i Krakow bør du stille dig klar under det højeste tårn, når klokken er hel. På det tidspunkt spiller en trompetist nemlig en melodi for at markere tidspunktet.

Melodien bliver afbrudt meget brat for at mindes en trompetist, der fra tårnets top advarede om et angreb ved at blæse i sin trompet. Det skulle dog angiveligt være lykkedes de angribende mongoler at skyde en pil gennem halsen på trompetisten fra den anden side af bymuren. Bedøm selv, når du står på stedet, om du tror, at det er muligt.

Selve kirken er særligt kendt for sin 13 meter høje altertavle i træ. Når du går ud af kirken, skal du lægge mærke til de store jernringe, der hænger ved døren. De blev brugt til at lænke folk, der havde syndet. Blandt andet dem, der havde været utro.

Kościół Mariacki krakow seværdigheder

Kazimierz – det tidligere jødiske kvarter

Kazimierz er i dag et hyggeligt kvarter, hvor mange kunstnere holder til, og hvor du finder mange lækre restauranter. I mange år var det en selvstændig by, hvor polakker og jøder levede side om side. Jøderne primært i den nordlige del og polakkerne i den sydlige. I 1941 blev jøderne dog fjernet fra kvarteret af nazisterne og placeret i den meget lille ghetto ikke langt derfra.

I dag er der en række mindesmærker i bydelen for at mindes, de 65.000 jøder fra Krakow, der mistede livet i holocaust, og de mennesker, der prøvede at gøre en ekstra indsats for at redde dem. For eksempel er der et mindesmærke for Jan Karski, der prøvede at advare de allierede styrker om holocaust.

seværdigheder i krakow Kazimierz distriktet

Stare Miasto

Stare Miasto betyder den gamle bydel og er tydeligt afgrænset fra resten af byen med en høj bymur omkring. Krakow blev grundlagt i 1000-tallet, var regeringsby frem til 1596 og den officielle hovedstad i Polen frem til 1793. Derfor spiller Krakows Stare Miasto også en central rolle i den polske historie.

Bydelen byder på hyggelige gamle huse og brostensbelagte gader. Den bedste måde at opleve bydelen på, er derfor egentligt bare, at du går rundt på egen hånd. Det giver dig mulighed for at stoppe op, når du ser noget interessant.

Der findes dog også en række rundvisninger i bydelen. Der kan du blive klogere på byens historie eller for eksempel tage et dyk ind i den mere dystre og mørke side af historien. Rundvisningerne er gratis, men du forventes at lægge drikkepenge, så guiderne bliver betalt.

Det Kongelige Wawel Slot (Zamek Królewski)

Syd for den gamle bydel ligger Wawel-højen, hvor Wawel-slottet troner. Det er en af de vigtigste nationalskatte i Polen, blandt andet sammen med Wawel-kirken, der ligger lige over for.

Der har været bosættelser på højen helt siden det 4. århundrede. Slottet er dog noget yngre og blev løbende udbygget gennem årene. Blandt andet gennemgik det en stor renoveringen i 1500-tallet for at få et klassisk renæssancelook.

Efter først regeringsmagten og siden statussen som hovedstad blev flyttet til Warszawa forfaldt slottet langsomt, men er i dag restaureret til sin tidligere storhed, og de skatte, der blev stjålet fra det under 2. Verdenskrig, er blevet leveret tilbage igen.

Zamek Królewski seværdigheder krakow

Lost Souls Alley

Hvis du altid gerne har villet vide, hvordan det er at være med i en gyserfilm, skal du besøge Lost Souls Alley, der ligger lige ved hovedtorvet i Krakow. Der bliver du sammen med en gruppe ført gennem en række uhyggelige scenarier, hvor patienter fra et sindssygehospital og uhyggelige udlejere er efter dig.

Der findes forskellige former for scenarier, og du skal være mindst 14 år for at måtte komme ind i huset. Hvis du er del af en større gruppe på mindst 12, er det muligt, at I får en privat tur, hvor I kommer ind som en gruppe. Ellers er det bedste, at du booker via deres hjemmeside for at finde ud af, hvornår det er muligt for dig at blive skræmt fra vid og sans.

Oskar Schindlers Fabrik

Emaljefabrikken var oprindeligt ejet af tre jøder, men da Tyskland besatte Polen 1. september 1939, overtog tyskeren Oskar Schindler ledelsen. Hans mål var oprindeligt at tjene penge på besættelsen af Polen, men han blev rørt af jødernes dårlige forhold og skabte en underlejr af den nærliggende Płaszów arbejdslejr. I hans lejr havde jøderne stort set ikke kontakt med vagterne og dermed langt friere forhold.

I dag er der etableret to museer på fabrikken. Det ene er et kunstmuseum, mens det andet er en del af Krakows historiske museum. Der kan du generelt blive klogere på historien om, hvordan det gik for polakker og jøder under den tyske besættelse af landet, og selvfølgelig også få mere at vide om historien om Oskar Schindler.

oskar schindler fabrik i krakow

Auschwitz-museet

Auschwitz er nok den mest kendte koncentrationslejr, som det nazistiske styre oprettede til at udnytte og udrydde jøder. Omkring 1,3 millioner mennesker blev sendt til Auschwitz. Af dem var 90 % jøder, og en af seks jøder, der blev slået ihjel under holocaust, døde i Auschwitz.

I 1947 blev lejren overdraget til de polske myndigheder af Sovjetunionen, og umiddelbart efter blev der oprettet et museum. På museet kan du blive klogere på den grumme historie, lige som museet også stadig udfører forskning i holocaust.

krakow auschwitz

Det tager en time og 20 minutter i bil og to timer med tog fra Krakow at komme til Auschwitz-museet. Det er derfor nemt for dig at tage på en dagstur dertil. Der er også mange turoperatører, der arrangerer ture dertil, blandt andet i kombination med Wieliczka-saltminen.

Wieliczka-saltminen

Der har været minedrift i Wieliczka helt siden 1200-tallet og helt frem til 2007. Det er derfor en af de saltminer i verden, der har været i brug i længst tid. I dag huser minen en kæmpe underjordisk verden, og du kan blandt andet opleve en katedral, statuer og en sal, hvor der bliver afholdt koncerter og spillet teaterstykker. Derudover er det selvfølgelig spændende at se, hvordan saltkrystallerne vokser frem overalt.

wieliczka minen i krakow

Der er virkelig noget for enhver smag i Krakow, og du kan derfor sagtens få flere dage til at gå i byen med de mange seværdigheder.

Andre Krakow seværdigheder

Har du gode erfaringer med andre Krakow seværdigheder, så skriv endelig nedenfor. Skriv endelig også hvis du har tilføjelser eller rettelser til ovenstående Krakow seværdigheder!